Tekstiltapet

publisert 16.11.2021, sist endret 19.01.2023

Tekstiltapeter har en elegant karakter med fin glans i trådene. Det som særpreger tekstiltapeter er den lune og eksklusive effekten de gir på grunn av tekstiloverflaten.

Tekstiltapet er tråder av farget garn (for eksempel silke, lin, rayon eller viskose) som er limt til baner av papir eller fiber. Det kan også være tekstil tvers igjennom. 

Fakta om tekstiltapet:

 • Eksklusivt og lunt uttrykk. 
 • Paneleffekt (synlige skjøter) kan være en del av uttrykket.
 • Tekstiltapeter egner seg særlig godt i stue og soverom samt offentlig miljø.
 • Alle tekstiltapeter kan støvsuges.
 • Noen kan vaskes i trådretningen med fuktig svamp og nøytralt vaskemiddel.
 • Tekstiltapeter ligger i øvre prisklasse.


Produktegenskaper for tekstiltapet

Tekstiltapeter har en elegant karakter med fin glans i trådene. Det som særpreger tekstiltapeter er den lune og eksklusive effekten de gir på grunn av tekstiloverflaten.

Tekstiltapet har en overflate av tekstil (for eksempel silke, lin, rayon eller viskose). Dette er enten festet til et baksidemateriale av fiber eller papir, eller det kan være tekstil tvers igjennom. Tekstilfibrene kan være vevd eller bestå av bare renningen, og kan være ensfarget eller ha både trykket og vevd mønster.

Tekstiltapet kommer både som vanlige ruller og som metervare i bredder opp til 140 cm.

Tekstiltapetenes slitestyrke, vaskbarhet og lysekthet varierer fra produkt til produkt. Noen typer er meget robuste, mens andre er mer ømfintlige. Sjekk tapetets merking.

Vevd tapet er laget av spunnet tråd som er vevd og limt til baksiden, eller består av tekstil tvers gjennom. Vevde tapeter får synlige skjøter, såkalt paneleffekt. Dette er en vesentlig del av uttrykket.

Når garnet/trådene på tekstiltapets fremside går langs med tapetbanen, oppstår ikke paneleffekten og skjøtene blir ofte usynlige.

Tekstiltapet er normalt spaltbar. Det innebærer at overflatesjiktet kan fjernes, mens baksiden sitter igjen som underlag for videre behandling av veggen.   

Tekstiltapet kan være impregnert for bedre flekkmotstand og vaskbarhet. Dermed kan de også brukes i rom hvor de utsettes for smuss.

 

Hvor brukes tekstiltapet

Tekstiltapet kan brukes i alle tørre rom, i både privat og offentlig miljø. De egner seg særlig godt hvor du ønsker å lage et lunt og eksklusivt uttrykk med særpreg og en rolig og dempet atmosfære. Eksempler kan være restauranter, hoteller, stuer, soverom etc. 

I rom hvor veggene utsettes for smuss og fett bør spesielle kvaliteter brukes. 

Enkelte tekstiltapet kan være lysømfintlige og falme hvis de utsettes for sterkt sollys. Hvor lysekte tapetet er, fremkommer av tapetets merking. Slik settes tekstiltapet opp

Før du setter opp et tekstiltapet, bør du sjekke produsentens anvisninger om oppsetting og valg av lim nøye. Her er store forskjeller mellom ulike typer. 

Generelt gjelder: 

Unngå limsøl på fremsiden. Hvis du er uheldig og får lim på fremsiden, fjernes dette forsiktig med ren og fuktig svamp. Vær oppmerksom på at dette kan endre fibrenes struktur og gi skygger i overflaten. Sjekk produsentens anvisninger. 


Baksidematerialet avgjør oppsettingsmetode:

 • Tekstiltapet med fiberbakside er stabil og enkel å sette opp. Tekstiltapet med fiberbakside settes opp ved at limet påføres veggen
 • Tekstiltapet med papirbakside settes opp ved at tapetets bakside forfuktes og lim påføres veggen. 

For å unngå at limet tyter ut i skjøtene ved montering, settes høydene med noen millimeters overlapp inn på den forrige høyden. Så skyves høyden til siden. 

Noen typer tekstiltapet skal settes opp med overlapp og gjennomskjæres. Sjekk produsentens anvisninger. 

Enkelte typer tekstiltapet må glattes forsiktig, bruk børste, bred gummirull eller en myk glatter.

Bruk gjerne bomullshansker ved oppsetting for å unngå fingermerker på ømfintlige overflater. 

Noen tekstiltapet krever at annenhver høyde monteres motsatt vei (endesnus).   

Ved montering av tekstiltapet som leveres som metervare og er kuttet opp i småruller, er det viktig å starte oppsettingen med rullen med det høyeste rullnummeret og montere videre i  fallende rekkefølge. F. eks: 10, 9, 8, 7...

Slik rengjøres tekstiltapet

Vegger med tekstiltapet rengjøres forsiktig med støvsuger og et skånsomt munnstykke. 

Det er stor forskjell mellom ulike tekstiltapeters vaskbarhet. Ta vare på etiketten til tapetrullen. Denne skal skal være merket med vaskesymboler. 


 • En vaskebølge betyr at tapetet er avtørkbart med tørr bomullsklut
 • To vaskebølger betyr at overflaten kan avtørkes lett med fuktig svamp
 • Tre vaskebølger at betyr kan den rengjøres med mildt såpevann

NB! Vask hele veggen. Ikke stopp midt på, det kan skape skjolder.

Ved bruk av mikrofiberklut skal det brukes en type som er beskrevet til denne typen overflater.  

Reparasjon av tekstiltapet:

Det er enkelt å reparere skader i overflaten på tekstiltapet. Bytt hele lengden eller skjær løs en stripe fra tak til gulv der skaden sitter og fell inn en ny stripe. Ta vare på en ekstra tapetrull etter oppsetting. 

 

 

innhold