Vinyltapet

publisert 22.09.2021, sist endret 21.10.2022

Vinyltapet er en av mest brukte tapettypene. Tapetet er lett å sette opp og godt egnet for bruk i alle slags rom, også der de utsettes for slitasje og tilsmussing. De fleste vinyltapeter har fiberbakside.

Det finnes en mengde ulike design og overflater å velge blant. Det unike med vinyltapeter er mulighetene for preging i overflaten, slik at tapetet ser ut som for eksempel tekstil.

Fakta om vinyltapet

Fakta om vinyltapet:

 • Kan brukes i alle tørre rom
 • Tåler slitasje og noe røff bruk
 • Normalt vaskbare med såpe og vann
 • Spaltbare
 • Tredimensjonale effekter – mange design
 • Alle prisklasser
 • Metervare og på rull

Hvor brukes vinyltapet

 • Vinyltapet kan brukes i alle tørre rom, og er særlig egnet i rom med høy slitasje og nedsmussing.
 • I private hjem brukes vinyltapeter i alle rom, og er godt egnet til gang, kjøkken, korridorer etc. 
 • I kontorer, næringsbygg, hoteller og restauranter med mer er vinyltapet et foretrukket valg takket være høye estetiske kvaliteter, taktilitet og preging i overflaten, kombinert med gode bruksegenskaper og høy slitasjemotstand.  
 • Vinyltapeter finnes også som våtromstapet. Se eget avsnitt. 

Produktegenskaper for vinyltapet

BAKSIDE: Fiber-, teksti-, og papirbakside på vinyltapet.

(Tapetfakta)

Vinyltapet har en overflate av PVC, mens baksiden kan bestå av ulike materialer. De fleste har fiber/non-woven-, tekstil- eller papirbakside, med det finnes også andre typer.

Vinyltapet kommer både på rull og som metervare.

Noe av det unike med denne typen tapet, er at vinyloverflaten gir mulighet for tredimensjonale effekter, ulik tekstur og imitasjon av naturmaterialer, samt en lang rekke andre design. Overflaten kan være slett og trykket, preget, eller skumbelagt. De ulike designene lages ved akrylfargetrykk som trekkes over med et vinylsjikt, eller ved at et vinylsjikt lamineres til bæreren.

Vinyltapeter er svært robuste og kan brukes i alle tørre rom, og er spesielt egnet i rom med sterk slitasje. Overflatesjiktet i vinyl gjør dem lette å holde rene og de fleste tåler utmerket en omgang med såpe, svamp og vann. Se tapetsymbolene på emballasjen. Men det finnes også mer ømfintlige vinyltapeter.

Enkelte vinyltapeter er tynne og smidige, mens andre er tykkere og stivere. Kvaliteten har innvirkning på vaskbarhet, bruksegenskaper og oppsetting/håndtering.

Vinyltapet med fiber- eller papirbakside er spaltbare, slik at det ved oppussing er mulig å fjerne vinylsjiktet, mens baksiden sitter igjen som underlag for videre behandling av veggen. Ved oppussing anbefales det ikke å male over vinyltapeter.(Tapetforum)


Slik settes vinyltapet opp

Tapetets bakside bestemmer hvordan tapetet settes opp.

 • De fleste vinyltapet har fiberbakside, og de monteres ved at limet påføres veggen.
 • Vinyltapet med netting-bakside settes opp ved at limet påføres veggen.  
 • Vinyltapet med papirbakside monteres ved at baksiden fuktes, tapetet gis tid til å svelle, og limet påføres veggen.
 • Følg produsentens anvisninger. 

Normalen er at vinyltapeter settes opp kant-i-kant.

Ved oppsetting av vinyltapet som leveres som metervare, og ved ekstra brede tapeter, må spesielle hensyn tas. For denne typen anbefales ofte oppsetting med overlapp og dobbeltskjæring. Hvis tapetene til samme rom kommer på flere ruller, brukes rullene med det høyeste nummeret først. 5-4-3-2-1.  Sjekk nøye med leverandørens anvisninger.

Tykke kvaliteter kan kreve spesallim.

Ved omtapetsering fjernes vinylsjiktet. Baksidematerialet kan sitte igjen som underlag og eventuelt grunnes før ny tapet settes opp. Det er også mulig å fjerne baksidesjiktet.

Vinylsjiktet anbefales ikke å overmales. Årsaken er at mykneren i vinylsjiktet kan løses opp og bli klebrig, eller migrere gjennom malingen. 

Alle tapetruller som brukes i ett og samme rom skal ha samme batch-nummer. 

Slik rengjøres vinyltapet

Mange typer kan rengjøres med vann, svamp og mild såpe. Overflater med skum (oppblåst vinyl) kan være mer ømfintlige.

Hvor vaskbart et vinyltapet er avhenger av overflaten. Merking på etiketten gir veiledning til anbefalt vaskemetode. (Se også produsentens produktdatablad som finnes på produsentens/leverandørens nettsider.

Ved bruk av mikrofiberklut skal det brukes en type som er beskrevet til denne typen overflater.  

Vær oppmerksom på at selv om tapetet er godt vaskbart, kan skjøtene skades ved at det trekker inn vann ved rengjøring. 

innhold